Zvolen sa dočkal, po 12 rokoch získal druhý majstrovský titul

16.04.2013 Zvolen

Zvolen (TASR) - V piatom finálovom zápase hokejovej play off extraligy HKM Zvolen zdolal HC Košice 2:1, uzavrel zápasovú sériu na 4:1 a radoval sa z druhého titulu majstra Slovenska po 12 rokoch.
HKM Zvolen - HC Košice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly: 36. Podkonický (P. Zuzin), 59. Brabenec (Podkonický, P. Zuzin) - 3. Svitana (Mlynarovič, Gmitter). Rozhodcovia Baluška, J. Konc - P. Šefčík, M. Valach, vylúčení 2:2, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, zmeny: 41. navyše Martin Ďaloga (Zvolen), 6104 divákov. Konečný stav série 4:1.
Priebeh zápasu:
Košičania si osudový zápas, ktorý ich mal ponechať vo finálovej sérii, nádejne rozohrali. V 3. min Svitana zľava presne z bodu vhadzovania prekonal Šimka a spečatil tak vydarený úvod, na ktorý sa určite veľmi spoliehali. Zvolenčania akúsi ospalosť dosť skoro zažehnali, prebrali ich najmä viaceré šance a vynútený tlak. O úplne prvý vzruch sa postaral v 2. min hosťujúci Boltun, keď sa za pukom usilovne, no márne naťahoval pred Šimkovou bránkou. Zvolenský márny strelecký koncert išiel na vrub viacerých, trebárs Puliša v 11. min, v dobrej pozícii nezakončil Hertl, nepresne mieril o ďalšiu minútu neskôr Škvaridlo, keď Hylák nepresne rozohral a aj pokus Juraška v 14. min do poloprázdnej bránky len ovial svätyňu Hyláka. Košičania trpezlivo čakali na ďalší úder a neboli od gólu ďaleko. V 16. min v oslabení Haščák nestačil v prečíslení zakončiť rýchlu akciu a Slovák zasa neskrotil neposlušný puk v samostatnom nájazde v 17. min tak, ako chcel. Škvaridlova šanca tesne pred prestávkou v presilovke opäť stroskotala na nervóznych rukách a Hylák nemal so strelou problém.
Marek Slovák v 23. min opäť číhal pred bránkou Zvolena a znovu ho puk úplne neposlúchol. Domáci kypeli snahou vyrovnať, k zakončeniu sa však nedostávali a akcia P. Zuzina v 29. min len rozpohybovala Hyláka. Aj Ľ. Zuzin v 31. min prinútil Hyláka k vážnejšiemu zákrokú, podstatné však bolo, že skóre sa nemenilo a úsilie domácich efekt neprinášalo. Jenčík a Haščák v 33. min tak trochu zachraňovali útočnú česť hostí, neustále čakajúcich na rýchly výpad, ktorým by aspoň na chvílu nechali vydýchnuť vlastnej obrane. V 34. min Boltunova šanca v prečíslení zdvihla divákov zo sedadiel, radosť však vypukla v 36. min na opačnej strane. Podkonického pokus s tečom Štrbáka doplachtil parabolou do bránky a začínalo sa odznova. Smolu si Košičania umocnili aj v 40. min, mierne dezorientovaný Haščák pred bránkou nahrávku Pašeka netrafil a do šatne si odkorčuľovali 'rytieri' v mierne lepšej nálade. V tretej tretine sa čakalo na gól ako na spasenie a Podkonického strela zblízka z prvej po polminúte hry olizla zvonka pravú žŕdku.
V 51. min po zráške s Michalom Chovanom zostal na ľade ležať otrasený brankár Hylák, no gól mohol padnúť v 52. min do zvolenskej bránky, nebyť Brabencovej záchranárskej hokejky po strele Jenčíka. Naprázdno vyznela aj následná košická presilovka i kombinácia Slováka s Jokeľom. O titule Zvolena rozhodla hokejka Brabenca 1:32 min pred koncom a na tento gól už nestihli Košičania zareagovať. Na power play sa odhodlali minútu pred koncom, osem sekúnd pred koncoém netrafil ešte prázdnu bránku v brejku Podkonický a v záverečnej sekunde vypukla navyše bitka Marcinka s Brabencom.
Druhý titul po 12 rokoch
Druhý majstrovský titul získal HKM Zvolen v hokejovej Tipsport extralige. Jeho ziskom tak ukončil dlhé 12-ročné čakanie, keď z toho prvého sa tešil v sezóne 2000/01. K triumfu ho priviedol tréner Ernest Bokroš, súčasný kouč Peter Mikula mu vtedy robil asistenta.
Zvolenčania vo finále iba potvrdili svoju dominaciu v tomto ročníku. Základnou časťou, dá sa povedať, prešli ako nôž maslom. Pred druhými Košicami ju vyhrali s náskokom deviatich bodov, aj to iba vďaka ich niekoľkým zaváhaniam v závere dlhodobej časti. V play off im najväčšie problémy narobil iba nováčik ŠHK 37 Piešťany, s ktorým v semifinále vyhrali na zápasy iba 4:3, pričom práve toto mužstvo im "nesedelo" svojím herným štýlom ani v základnej časti. V nej zo šiestich vzájomných súbojoch sa iba jeden skončil jasne v prospech HKM (3:0), v štyroch vyhral Zvolen iba o gól, z toho raz po predĺžení a raz až po nájazdoch a raz prehral 2:3 tiež až po nájazdoch. Vo semifinále v "susedskom" derby s Banskou Bystricou vyhral 4:1 a vo finále s Košicami 4:1 na zápasy.
 

Vyberte región